Візит представника Шведського управління з радіаційної безпеки до ЖДТУ

22 травня 2013 року у рамках наукового проекту «Пошук шляхів зменшення надходження Сs-137 у лісові рослини та гриби» відбувся візит завідувача відділом міжнародних зв’язків Шведського управління з радіаційної безпеки Ларса ван Дассена до ЖДТУ.
У червні 2012 року була укладена угода про виконання спільного шведсько-українського проекту між Шведським управлінням з радіаційної безпеки (ШУРБ), Шведським університетом сільськогосподарських наук (ШУСГН) та Житомирським державним технологічним університетом (ЖДТУ). Угода передбачає: спільні дослідження, які будуть проводитися в Україні та Швеції; проведення спільних нарад та семінарів з навчання і передачі технології для проведення досліджень в Україні, Швеції та інших країнах; надання технічної допомоги та фінансової підтримки реалізації заходів з радіаційного захисту та підвищення радіаційної безпеки в Україні.
Проект здійснюється під керівництво доктора К. Розена (ШУСГН) та професора Вінічука М. М. (ЖДТУ). В проекті також беруть участь доц. Давидова
 І.В., аспірант Мандро Ю. Н. (ЖДТУ) та докторант Р. Веймер (ШУСГН).
В рамках проекту виконуються 2 польові експерименти (в Україні та у Швеції) щодо дослідження ефективності використання меліорантів з метою зменшення надходження Cs-137 в рослини та гриби радіоактивно забруднених лісових екосистем.
З
метою проведення наукових досліджень та радіологічного моніторингу в рамках проекту на базі ЖДТУ обладнано радіоекологічну лабораторію. Вимірювання проводяться з допомогою сцинтиляційного NaI – детектора GDM 20, який завдяки високій чутливості забезпечує швидкий та якісний аналіз зразків навколишнього середовища.
У рамках візиту відбулась зустріч представника Шведського управління з радіаційної безпеки із ректором Житомирського державного технологічного університету Мельничуком П.П., деканом гірничо-екологічного факультету Котенком В.В. та з учасниками проекту від ЖДТУ. Під час зустрічі було обговорено результати співпраці та розроблено основні напрямки подальших досліджень. Ларс ван Дассен відвідав радіоекологічну лабораторію та ознайомився з результатами досліджень, проведених на території України.
Наступна зустріч в рамках проекту відбудеться наприкінці року із завідувачем відділу міжнародних зв’язків
Шведського управління з радіаційної безпеки Ларсом ван Дассеном на базі ЖДТУ.

FOTO2FOTO3FOTO4FOTO5FOTO6FOTO7

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *