Рівність прав українок. Історична постать.

Українські жінки також докладали зусиль у відстоюванні своїх прав. Яскравим представником жіночого
руху була донька українського народу Олена Львівна Кісилевська, 150-річний ювілей якої відзначали 24 березня.
26 березня студенти-екологи групи ЕО-36 разом із куратором Герасимчук О.Л. провели освітній захід присвячений життю і діяльності Олени Кісилевської. В рамках заходу студенти обговорили питання прав жінок в Україні та в світі. Цікавим історичним фактом для багатьох виявилися активні жіночі рухи на Західній Україні, яка в ті часи була частиною Австро-Угорської імперії.

Історична довідка.
Олена Львівна Кисілевська (дівоче прізвище: Сіменович, псевдоніми: О. Галичанка, Калина, Незнана — українська письменниця, журналістка, редактор і видавець, громадсько-політична та культурно-освітня діячка. Була активним членом і засновником перших жіночих товариств у Станіславові («Товариство руських женщин»), Коломиї («Руський жіночий кружок»); працювала у львівській жіночій громаді.
Під час Першої світової війни працювала в «Жіночому допомоговому комітеті для січових стрільців та інших вояків». За самовіддану роботу в комітеті отримала від австрійського уряду високу нагороду — Срібний хрест.
Після Другої світової війни Олена Кисілевська жила в Західній Європі як переміщена особа в Польщі. Потім переїхала до Німеччини, а згодом емігрувала в Канаду: її діяльність в еміграції стала логічним продовженням багаторічної праці на рідній землі. 1948 року вона очолила Світову федерацію українських жіночих організацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *